Campanii email marketing: ghid complet pentru eCommerce

campanii email marketing de succes

Peisajul dinamic al comerțului online, cu zeci de mii de magazine virtuale și o concurență acerbă, aduce provocări fiecărui proprietar de afacere online. De la promovarea produselor la creșterea vânzările într-un mod eficient și sustenabil. În această ecuație complexă, campaniile email marketing rămân a fi unul dintre cele mai puternice instrumente disponibile, care ajung direct la inima și mintea clienților.

În timp ce conceptele de bază pot părea simple, realizarea unei campanii de email marketing cu adevărat eficiente este o provocare.

De la identificarea publicului țintă și până la crearea conținutului captivant și la analiza datelor de performanță, fiecare pas al procesului necesită o înțelegere profundă și o abordare strategică. Fără o ghidare adecvată și o înțelegere clară a celor mai bune practici, te simți adesea copleșit și nepregătit în fața acestui aspect crucial al marketingului digital.

În acest ghid complet, vom veni cu strategii și sfaturi pentru crearea campaniilor de email marketing eficiente, astfel încât să obții rezultatele dorite în afacerea ta:

 • Înțelegerea principiilor campaniilor de email marketing, inclusiv segmentarea listelor de emailuri, crearea conținutului relevant și măsurarea performanței
 • Optimizarea eficienței campaniilor, cum ar fi crearea de subiecte captivante, îmbunătățirea ratei de deschidere și conversie, și reducerea ratei de dezabonare
 • Creșterea angajamentului și loialității clienților, creând conținut personalizat și oferte relevante care să îi fidelizeze și să îi transforme în clienți loiali

Evaluarea potențialului și pregătirea pentru campanii email marketing

Înțelegerea publicului țintă, a comportamentului acestuia și a obiectivelor afacerii este crucială pentru a livra mesaje relevante și a obține rezultatele dorite. 

Definirea obiectivelor și a așteptărilor

Definirea obiectivelor și așteptărilor în cadrul unei campanii de email marketing este pasul inițial și crucial în crearea unei strategii eficiente. Fie că dorești să crești vânzările, să loializezi clienții sau să generezi trafic către magazinul online.

Cu ce să începi?

 1. Clarificarea obiectivelor

Primul pas este să definești ce vrei să realizezi:

 • Creșterea vânzărilor de produse sau servicii
 • Sporirea gradului de implicare și interacțiune a clienților cu brandul
 • Creșterea conștientizării și a recunoașterii brandului
 • Îmbunătățirea ratei de conversie sau a ratei de deschidere a emailurilor
 1. Stabilirea așteptărilor

Fii realist în ceea ce privește rezultatele pe care le poți obține. În funcție de obiectivele stabilite, te poți aștepta la:

 • Creșteri în ratele de conversie sau de clicuri
 • Creșteri în rata de deschidere a emailurilor
 • Creșteri în venituri și profitabilitate
campanii de email marketing
 1. Monitorizarea și ajustarea

Pe măsură ce campaniile de email marketing derulează, este esențial să monitorizezi performanțele și să ajustezi strategiile în funcție de rezultatele obținute. Dacă anumite campanii nu funcționează așa cum te-ai așteptat, ajustează-le pentru a optimiza performanța viitoare.

Identificarea resurselor necesare

Această etapă implică evaluarea și obținerea tuturor componentelor esențiale pentru a lansa și a gestiona cu succes campanii email marketing în mediul eCommerce.

Una dintre cele mai importante resurse este alegerea unei platforme potrivite pentru campanii email. De la opțiuni mai simple, cum ar fi TheMarketer și MailChimp, până la soluții mai avansate, cum ar fi Klaviyo, HubSpot sau ActiveCampaign, este esențial să alegi platforma care să corespundă obiectivelor și bugetului tău.

Pe lângă platforma de email marketing, crearea de conținut relevant și captivant este o altă resursă esențială. Ai nevoie de mesaje care să atragă atenția și să ofere valoare destinatarilor tăi. Acest conținut poate include informații despre produsele sau serviciile tale, oferte speciale, conținut educativ sau de divertisment, în funcție de audiența și obiectivele tale.

În plus, construirea și gestionarea unei liste de abonați de calitate este fundamentală pentru succesul campaniilor tale de email marketing. Începe prin colectarea datelor de contact ale clienților tăi potențiali și existenți și asigură-te că oferi o experiență de înregistrare simplă și transparentă.

campanii email transmise de un specialist marketing

În final, utilizarea automatizării este cheia pentru creșterea eficienței și a conversiilor în campaniile tale de email marketing. Implementarea campaniilor automate va contribui la creșterea eficienței și la maximizarea conversiilor.

Mai multe despre automatizări

Fluxurile automate de emailuri sunt esențiale pentru o experiență optimă a utilizatorului. Fiecare magazin online ar trebui să le implementeze încă de la lansare. 

Iată câteva tipuri de fluxuri:

 • E-mailuri tranzacționale și follow-up-uri pentru livrare: acestea includ confirmarea comenzii, estimarea livrării, solicitări de recenzii, suportul activ pentru clienți și altele.
 • Flux de bun venit: un set de 3-5 emailuri personalizate care întâmpină și ghidează noul client în universul magazinului tău online.
 • Fluxuri de loializare: acestea pot cuprinde mesaje de bun venit în cadrul programului de loializare, informații despre recompensele programului și detalii despre nivelurile sau beneficiile acestuia.
 • Flux pentru coș abandonat: o serie de 2-3 emailuri concepute pentru a atrage atenția și pentru a încuraja finalizarea comenzii abandonate.
 • Flux pentru abandonarea navigării: similar cu cel pentru coșul abandonat, acesta este declanșat atunci când un utilizator părăsește pagina produsului fără să-l adauge în coș.
 • Flux post-cumpărare: după finalizarea unei comenzi, încurajează clienții să revină pentru achiziții viitoare sau să exploreze alte produse din magazin.
 • Flux aniversar: o modalitate minunată de a sărbători aniversările clienților și de a le oferi promoții speciale sau recompense.
 • Flux pentru reîntoarcerea clienților inactivi: special conceput pentru a reactiva clienții care nu au mai cumpărat de ceva timp.
 • Flux pentru dezabonare și gestionarea rămânerii în listă: pentru a menține o bază de date curată și activă, este important să gestionezi abonații inactivi și să îi îndrumi către dezabonare, dacă este cazul.
 • Flux pentru produse favorite și notificări de reduceri: mesajele despre reducerile speciale sau restocările produselor favorite poate încuraja conversiile.
automatizări în campanii de email

Optimizarea strategiilor în campaniile email marketing

Stabilirea obiectivelor clare

Pentru a-ți stabili obiective clare și eficiente, recomandăm formula SMART: Specifice, Măsurabile, Atingibile, Relevante și cu Termene limită definite. Aceasta este esențială pentru orientarea eforturilor și măsurarea succesului.

De exemplu, un obiectiv clar ar fi creșterea ratei de conversie cu 15% în următoarele 3 luni prin intermediul unei campanii de marketing prin email. Un alt exemplu ar fi creșterea numărului de abonați activi cu 20% în următoarele 6 luni, prin campanii de reactivare și conținut personalizat. În plus, un alt obiectiv ar fi reducerea ratei de dezabonare cu 10% în următoarele 4 luni, prin oferirea de conținut mai relevant și adaptat preferințelor abonaților. 

Aceste obiective clar definite oferă direcție și orientare în planificarea și implementarea strategiilor de email marketing.

Segmentarea și personalizarea mesajelor

O strategie de „one-size-fits-all” nu mai este suficientă în lumea email marketingului modern. Segmentarea și personalizarea sunt esențiale pentru a vorbi direct și relevant fiecărui destinatar al unei campanii email marketing.

 • Segmentarea implică împărțirea listei de emailuri în grupuri mai mici, bazate pe criterii precum comportamentul de cumpărare, istoricul interacțiunilor, demografia sau etapa în funnelul de vânzări. Segmentarea permite adaptarea mesajelor pentru a se potrivi nevoilor și intereselor fiecărei grupări, crescând astfel șansele de angajare și conversie.
 • Personalizarea ajustează conținutul mesajului în funcție de caracteristicile și comportamentul fiecărui segment de audiență. Aceasta ar însemna recomandări de produse bazate pe cumpărături anterioare, mesaje de reamintire pentru produsele vizualizate sau oferte speciale legate de evenimente din viața destinatarului.

Investiția în acest aspect va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește relevanța și reținerea, creșterea ratei de conversie, construirea relațiilor, optimizarea experienței utilizatorului.

Crearea de conținut relevant și angajant

Pentru a te asigura că mesajele tale nu doar că sunt deschise, dar și citite și convertite, este esențial să pui un accent puternic pe calitatea și relevanța conținutului în strategii de email marketing.

litere creează cuvântul email

Cum poți realiza acest obiectiv și să te diferențiezi în inboxurile suprasaturate ale publicului tău?

Primul pas este crearea unui subiect atrăgător. Subiectul trebuie să fie suficient de interesant pentru a stimula curiozitatea, dar și clar și direct, astfel încât cititorii să știe ce să aștepte. Experimentează cu întrebări, afirmații provocatoare sau teaser-e care anticipează conținutul emailului, totul pentru a te asigura că mesajul tău se distinge.

După ce ai captat atenția prin subiect, conținutul emailului trebuie să ofere valoare și să fie adaptat nevoilor și intereselor publicului tău. Fii concis și relevant în mesajul pe care-l transmiți, concentrându-te pe oferte exclusive, informații relevante sau conținut captivant. Asigură-te că mesajul tău este clar și ușor de înțeles, evitând ambiguitatea sau limbajul prea tehnic care ar putea să îi deterioreze interesul cititorului. 

Este esențial să păstrezi un ton personal și autentic, care să conecteze cu publicul și să creeze o relație de încredere și loialitate. Prin furnizarea de conținut valoros și captivant, vei crește angajamentul și șansele de conversie ale campaniilor tale de email marketing.

Vezi și cum să creezi o prezență puternică magazinului tău online prin strategie content marketing.

Strategii pentru crearea de conținut relevant și angajant

 • Cunoaște-ți publicul

Începe prin a înțelege cine sunt clienții tăi și ce îi interesează. Cu cât cunoști mai bine nevoile, preferințele și comportamentul lor, cu atât vei putea crea conținut care să rezoneze cu ei.

 • Personalizează mesajele

Folosește datele pe care le deții despre clienți pentru a personaliza mesajele. Adresează-te direct lor, folosindu-le numele și oferindu-le conținut relevant pentru interesele lor și istoricul de cumpărături.

 • Creează conținut util și valoros

Fii util pentru clienții tăi, oferindu-le conținut care să îi ajute să rezolve problemele sau să își atingă obiectivele. Vino cu sfaturi practice, ghiduri, tutoriale sau conținut educativ în domeniul tău de activitate.

 • Folosește tehnici de storytelling

Povestirile captivante și relevante sunt extrem de eficiente în atragerea atenției și crearea unei conexiuni emoționale cu publicul tău. Folosește povești autentice și inspiraționale care să reflecte valorile și misiunea brandului tău.

 • Include elemente vizuale atractive

Imaginile, videoclipurile și graficele adaugă valoare mesajelor tale și atrage atenția destinatarilor. Asigură-te că elementele vizuale sunt corespunzătoare și se aliniază cu mesajul și identitatea brandului tău.

campanie email marketing optimizată pentru dispozitive
 • Optimizează pentru dispozitivele mobile

Având în vedere că majoritatea oamenilor accesează emailurile de pe dispozitive mobile, asigură-te că conținutul tău este ușor de citit și interactiv și pe ecranele mici.

 • Testează și învață

Experimentează cu diferite tipuri de conținut, subiecte, linii de subiect și apeluri la acțiune pentru a înțelege ce funcționează cel mai bine pentru publicul tău. Nu ignor aimportanța CTA-urilor și a butoanelor vizibile în email, care sunt cheia pentru îndrumarea destinatarilor către acțiuni dorite. De asemenea, nu uita să integrezi trackingul UTM în fiecare email expediat. Această practică este esențială pentru a avea o imagine mai clară în Google Analytics referitor la ce campanie a generat mai multe vânzări și pentru a-ți optimiza ulterior strategiile de marketing.

Testare și optimizare continuă

Testarea A/B, cunoscută și ca testarea divizată, este o metodă prin care două versiuni într-o campanie email marketing sunt trimise unor segmente alese ale listei tale de abonați pentru a determina care variantă generează o performanță mai bună în termeni de deschidere, clicuri și conversii. 

Iată câteva domenii cheie pe care să le testezi:

 • Subiectele: lungimea, tonul, conținutul și personalizarea. Testează diferite abordări pentru a determina care atrage cel mai mult atenția și stimulează deschiderile
 • Conținutul și ofertele: texte promoționale versus informativ-educative. Testează diverse oferte și discounturi pentru a vedea care generează cele mai multe clicuri și conversii
 • Elemente de design: culori, imagini versus texte, layout și dimensiunea butoanelor de call-to-action. Identifică ce aspect atrage mai mult ochiul și stimulează interacțiunea
 • Momentul și frecvența trimiterii: pentru a vedea care sunt cele mai eficiente ore și zile pentru publicul tău țintă, precum și intervalul optim între trimiteri
 • Segmentarea publicului: în funcție de criterii demografice, comportamentale sau de interes. Livrează mesaje mai relevante și personalizate
 • Linia de obiect a emailului: diferite formule, lungimi și tonuri pentru a determina care atrage cel mai mult atenția și generează deschideri
 • Call-to-Action-uri: diverse texte, culori, dimensiuni și poziționări pentru butoanele de call-to-action pentru a determina care generează cele mai multe clicuri și conversii
 • Landing page-uri: dacă campania ta include link-uri către landing page-uri, testează variante ale acestora pentru a vedea care generează cele mai multe conversii și întoarceri pe site
generare roi email marketing

Utilizarea metricilor și analizei pentru a înțelege comportamentul utilizatorilor

Analiza datelor este esențială pentru a înțelege cum destinatarii interacționează cu emailurile tale. Metricile importante pe care să le urmărești când analizezi roi email marketing includ:

 • Rata de deschidere (Open Rate)

Procentul de destinatari care deschid emailurile. Este un indicator al impactului subiectelor și al relevanței conținutului. O rată de deschidere considerată bună este în jur de 20-25%.

 • Rata de clic (Click-through Rate – CTR)

Procentul de destinatari care fac clic pe linkurile incluse în emailuri. Reflectă nivelul de implicare și interes al utilizatorilor. Un CTR mediu este în jurul valorii de 2-3%.

 • Rata de conversie

Procentul de destinatari care desfășoară o acțiune dorită după ce au interacționat cu emailul, cum ar fi efectuarea unei achiziții sau completarea unui formular. Rata de conversie medie pentru campaniile de email marketing este în jur de 1-2%.

 • Nivelul de dezabonare (Unsubscribe Rate)

Procentul de destinatari care aleg să se dezaboneze de la listele de emailuri. Poate indica un conținut inadecvat sau o frecvență prea mare a trimiterii. Un nivel de dezabonare sub 0,5% este considerat bun. Totuși, este important să monitorizezi tendințele și să acționezi dacă observi o creștere semnificativă a ratei de dezabonare.

 • Timpul de deschidere

Durata medie între momentul trimiterii emailului și momentul în care acesta este deschis de către destinatar. Oferă insight-uri despre momentele optime pentru trimiterea emailurilor. Timpul mediu de deschidere a emailurilor variază între câteva ore și câteva zile, în funcție de momentul trimiterii și de obiceiurile de citire ale destinatarilor.

 • Timpul petrecut pe pagină

Pentru emailurile care duc către pagini web, timpul petrecut de către utilizatori pe acele pagini oferă informații despre nivelul de implicare și interes generat de conținutul oferit. Un timp mai mare de 2-3 minute indică un angajament crescut al utilizatorilor cu conținutul.

 • Ratele de conversie pe dispozitive (desktop, mobil, tabletă)

Acestea oferă insight-uri despre experiența utilizatorilor pe diferite platforme și ajută la optimizarea designului și a experienței utilizatorului. De exemplu, ratele de conversie pot fi mai mari pe dispozitivele mobile decât pe desktop, sau invers, în funcție de tipul de produs sau de experiența utilizatorului.

campanii email marketing

Așadar, am analizat diversele aspecte pentru campanii email marketing, de la crearea conținutului și segmentarea listelor de abonați, până la utilizarea metricilor și optimizarea continuă a campaniilor. Un lucru este clar: emailul rămâne un instrument puternic pentru conectarea cu clienții și generarea de vânzări în mediul online.

Principalele lecții învățate sunt legate de importanța personalizării și relevanței conținutului livrat prin emailuri, segmentarea adecvată a listelor de abonați și analiza meticuloasă a rezultatelor obținute. Nu uita că o abordare test-and-learn este esențială pentru îmbunătățirea constantă a performanțelor.

Pentru a profita la maximum de potențialul campaniilor tale de email marketing în eCommerce, îți recomandăm să pui în practică toate sfaturile și strategiile discutate în acest ghid. Cu toate acestea, înțelegem că gestionarea unei campanii eficiente de email marketing poate fi provocatoare și necesită timp și expertiză.

De aceea, te încurajăm să iei în considerare colaborarea cu o agenție specializată în activități de promovare prin email. O agenție cu experiență aduce o perspectivă nouă, expertiză tehnică și resurse pentru a-ți îmbunătăți campaniile și a obține rezultate remarcabile într-un timp mai scurt.

……………………………….

Indiferent dacă ai nevoie de asistență pentru crearea conținutului, segmentarea listelor de abonați sau analiza datelor și optimizarea campaniilor, ROI Agency este partenerul de încredere de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele în email marketing.

Nu amâna decizia. Acționează acum pentru a transforma campaniile tale de email marketing în instrumente puternice de creștere și succes în eCommerce!

Telefon: 0771 684 907.

Cum putem să îmbunătățim performanța magazinului tău online?

Hai să stabilim o întâlnire reală sau virtuală!