Conținutul duplicitar scade performanța site-ului! Cum să eviți asta?

Conținutul unui site este considerat instrumentul care favorizează vânzarea. 

Prin conținut crești vizibilitatea, prin conținut faci vânzarea, prin conținut te diferențiezi de concurență! 

Când vorbim de conținut, ne referim doar la informațiile scrise, practic la contentul site-ului. 

Titluri, descrieri, secțiunile de pe homepage, pagina despre companie, descrierile unice ale produselor, articole de blog și tot ce este scris pentru un site este conținut. 

Însă foarte mulți oameni nu înțeleg de ce conținutul este cel mai important. 

Unii consideră că pagina de produse este esențială într-un eCommerce. 

Alții consideră că nu merită să aglomereze site-ul cu text inutil. 

Însă nu este inutil! 

Dar de departe cel mai rău caz este cel în care se folosește conținut duplicitar. 

În următoarele rânduri vei afla ce înseamnă conținutul duplicitar și cum influențează negativ scorul SEO al site-ului. 

Îți voi da câteva exemple de conținut duplicitar care poate fi utilizat pe site, fără să afecteze ratingul acestuia. 

Iar în final vei afla ce poți face pentru a evita această situație și pentru a obține un content relevant pentru audiența ta.   

Nu știu cât de familiarizat ești cu acest concept și nu știu dacă înțelegi pe deplin cât de tare îți poate afecta afacerea online. 

Poate că ai mai văzut pe alte site-uri că se practică conținutul duplicitar, însă aduce repercusiuni grave. 

Citește cu atenție următoarele rânduri, pentru că îți vom spune cum să eviți această situație și ce să faci pentru a obține un conținut atractiv, care să-ți crească vizibilitatea și performanța site-ului. 

Ce este conținutul duplicitar

Conținutul duplicitar se referă la acele blocuri de text care sunt fie identice între ele, fie foarte asemănătoare. 

Este normal să ai conținut similar în site, mai ales dacă magazinul tău online vinde o anumită gamă de produse. 

Însă dacă conținutul tău se repetă în aceeași formă pe mai multe pagini și secțiuni din site, asta poate cauza multe probleme în ceea ce ține de rating-ul site-ului. 

Există două tipuri de conținut duplicitar – intern și extern. 

Când utilizezi în mod intenționat un text de pe site și îl postezi identic pe rețelele sociale, practic creezi conținut duplicitar. În cazul în care acest conținut este preluat de pe un alt site web, atunci este o mare problemă de plagiat. 

Acestea sunt exemple de conținut duplicitar extern. Practic, sunt copii ale conținutului original de pe site. 

Duplicarea conținutului intern înseamnă copii ale unui bloc de text pe mai multe pagini ale site-ului. 

În unele cazuri, poate fi vorba despre o promisiune centrală a unei afaceri, care inevitabil trebuie să apară pe mai multe pagini în site. Asta nu constituie o problemă dacă este textul tău original. 

Însă în alte cazuri, duplicarea conținutului intern este defapt utilizarea unui text standard pe mai multe secțiuni din site. 

Problema apare atunci când acel conținut nu este editat suficient pe fiecare pagină, rezultând un număr mare de pagini care, în afară de un material unic, conțin exact același text.

Acest tip de conținut duplicitar este destul de folosit și la meta-etichetele și adresele URL ale unui site. Ceea ce poate deruta motoarele de căutare și poate afișa în rezultatele căutărilor pe google informații incorecte, date din alte pagini. 

Acest lucru se întâmplă destul de des la foarte multe site-uri online, tocmai de aceea Google scade performanța site-urilor cu conținut duplicitar. 

Cum eviți duplicarea conținutului intern?

Unele segmente de text duplicat poate avea legătură cu anumiți factori de gestiune a site-ului, precum și cum am spus anterior, de o promisiune centrală a afacerii. 

Dacă de exemplu pe fiecare pagină de produs din site-ul tău apare un bloc de test în care prezinți politica de livrare, iar acest text este identic pe fiecare pagină, asta este un conținut duplicitar care îți afectează site-ul. 

Poți înlocui acest text cu linkuri care duc către pagina cu informații. 

Există soluții simple pentru majoritatea problemelor de conținut duplicitar intern. 

Este esențial ca pe fiecare pagină să existe conținut original. Astfel, dacă un anumit tip de conținut se repetă pe mai multe pagini din site, este recomandat să-l elimini pe cât de mult posibil.

Există și un alt tip de conținut duplicitar intern care nu are nimic de-a face cu elementele de gestiune ale afacerii tale. 

Cum spuneam de mesajul sau propunerea unică de vânzare, este normal ca aceasta să apară în mai multe locuri pe site, dar nu exagerat. 

Când vii cu o versiune formulată precis a propunerii tale de valoare, există o mulțime de locuri în care textul ar trebui să meargă, dar nu ar trebui să fie plasat pe tot site-ul tău.

Conținutul care se repetă nu este plăcut nici pentru utilizatori, nici pentru motorul de căutare. 

Cum eviți conținutul duplicitar extern?

Nu copia niciodată un text de pe alt site! 

Acesta este cel mai bun sfat pentru a evita conținutul duplicitar extern. În plus, este bine ca pe site-ul tău să ai un conținut original și cât mai autentic. 

Însă, există multe situații în care alte site-uri web preiau din conținutul de pe site-ul tău în încercarea de a crește vizibilitatea organică, fără să îl modifice în niciun fel. 

În această situație, algoritmii Google vor analiza în care site a fost pentru prima dată publicat acest conținut și îl va penaliza pe cel care a plagiat, nu pe cel care a oferit conținutul original. 

Totuși, pot exista situații în care Google nu semnalează acest conținut duplicitar ca fiind o problemă. 

Astfel, dacă tu găsești pe un alt site secțiuni duplicate din conținutul tău, este recomandat să semnalezi această situație celor de la Google. 

Dacă tu ai preluat un text de pe site-ul altor concurenți, fie că l-ai utilizat pe pagina de produse, fie în diferite secțiuni din site, fie în articolele de blog, este indicat să revezi acel text și să îl modifici, să-ți pui amprenta pe el. 

Astfel, nu vei avea probleme de conținut plagiat și vei îmbunătăți conținutul pe care îl ai acum. 

De ce conținutul duplicitar scade performanțele SEO?

Trebuie să înțelegi cum funcționează motorul de căutare Google pentru a înțelege modul în care penalizează site-urile pentru conținutul duplicitar. 

Practic, motoarele de căutare accesează zilnic prin crawlere fiecare website online și verifică conținutul, atât tehnic cât și contentul. 

Dacă crawlerele depistează o versiune a conținutului tău pe alte website-uri, ele verifică care a fost prima versiune publicată online, iar dacă este a ta, scorul tău SEO va rămâne intact.

Google va clasa site-ul cu versiunea originală într-o poziție superioară în rezultatele căutării, iar cel cu versiunea copiată poate fi scoasă complet din căutări.

Așa că, încearcă pe cât posibil să ai un conținut original și al tău!

Duplicarea conținutului intern nu implică sancțiuni directe de la Google, însă pot exista probleme în afișarea corectă a paginilor tale în rezultatele căutării. 

Când accesezi crawlerele site-ului tău și găsești același text pe mai multe pagini, atunci este important să intervi peste acele texte. 

Meta-etichetele repetitive și textul standard de pe fiecare pagină, plus o structură URL asemănătoare între fiecare pagină pot contribui la afișarea unei pagini greșite de către Google. 

Și nu cred că îți dorești ca potențialii tăi clienți să intre pe o pagină greșită din site-ul tău, mai ales că ei caută ceea ce ai tu de oferit. 

De aceea, este foarte important ca meta-etichetele și versiunile URL a paginilor tale web să fie 100% originale, iar textul pe cât posibil să nu se repete. 

Desigur, ai anumite cuvinte cheie pe care le folosești pentru afișările organice. Însă este esențial ca textul creat pentru meta-etichete să fie diferit la fiecare pagină, chiar dacă utilizezi aceleași cuvinte cheie. 

Acestea sunt cele mai bune soluții pe care le poți obține în acest moment. 

Orice alt conținut este mai bun decât cel copiat sau duplicat. 

Pentru că rolul conținutului este să atragă atenția utilizatorilor prin informații pe care ei le caută. 

Însă pentru Google, conținutul este un factor care decide în ce poziție se va plasa site-ul tău în căutări. Sau dacă va apărea măcar în primele 10 pagini. 

La ROI AGENCY, te ajutăm să-ți crești site-ul și să ieși în evidență față de competiție prin conținut original, atrăgător și optimizat pentru a-l face pe Google fericit! 

Află mai multe despre serviciile noastre de Creare conținut & Copywriting

Iar dacă îți place ce ai citit aici, urmărește-ne pe Facebook sau Linkedin

Cum putem să îmbunătățim performanța magazinului tău online?

Hai să stabilim o întâlnire reală sau virtuală!