Email marketing România: 5 strategii pentru a crește vânzările online

email marketing Romania

În contextul dinamic al comerțului electronic, email marketing în România devine tot mai crucial pentru succesul și dezvoltarea afacerilor eCommerce.

Pentru magazinele eCommerce, emailul este un canal esențial pentru construirea și menținerea relațiilor cu clienții. De asemenea, este un instrument puternic pentru promovarea produselor și generarea de vânzări. Prin emailuri personalizate cu oferte speciale și reduceri, este influențat comportamentul de cumpărare al clienților, determinându-i să facă achiziții.

În plus, emailul este utilizat pentru a atrage trafic către site-ul web, crescând șansele de conversie și generând mai multe vânzări.

Ne-am propus în acest articol să vorbim despre:

 • Înțelegerea mai profundă a tacticilor de email marketing adaptate pieței din România
 • Sfaturi practice și exemple concrete în campanii de email marketing, pe nișe diferite
 • Creșterea eficienței și rentabilității campaniilor de email marketing

Comerțul electronic și piața de email marketing în România

Comportamentul consumatorilor români în comerțul electronic devine din ce în ce mai complex și influențat de factori diversi. Deși preferă în continuare cumpărăturile tradiționale, tot mai mulți se îndreaptă către achizițiile pe net, datorită creșterii popularității eCommerce-ului.

Pandemia COVID-19 a accelerat această trecere, cu peste 75% dintre consumatori exprimând preferința pentru cumpărăturile pe net. 

Consumatorii români interacționează din ce în ce mai mult cu tehnologiile digitale, preferând magazinele eCommerce care oferă experiențe de cumpărare personalizate și eficiente. Ei caută activ alternative pentru achiziționarea bunurilor necesare, incluzând livrarea directă de la producătorii locali.

Iar email marketingul în România joacă un rol vital în comunicarea cu clienții și în elaborarea strategiilor de afaceri, oferind experiențe adaptate nevoilor consumatorilor și generând creșteri semnificative ale veniturilor. Respectarea regulamentelor GDPR este esențială pentru a asigura conformitatea cu procesele de colectare a datelor și campaniile de email marketing.

strategii email marketing

Strategii de email marketing pentru piața românească

Pentru a optimiza metodele în campanii de email în România, ar trebui să adopți mai multe practici esențiale, astfel încât mesajele tale să ajungă nu doar la publicul țintă, ci și să genereze angajament și vânzări.

Vezi și ghidul complet pentru eCommerce pentru campanii eficiente de email marketing.

În continuare, vom analiza 5 tactici fundamentale, care sunt furnizate prin servicii email marketing, pe care le poți implementa, cu exemple concrete din diverse nișe eCommerce.

1. Personalizare și segmentare

Aceasta depășește simpla includere a numelui destinatarului în email, implicând adaptarea conținutului mesajului la interesele, comportamentul și istoricul de cumpărături al acestuia.

Să ne imaginăm un magazin eCommerce specializat în vânzarea de produse cosmetice naturale și organice. Utilizând datele colectate despre clienți, precum istoricul de cumpărături, preferințele exprimate și comportamentul pe site, poți segmenta lista de emailuri în grupuri mai mici, cu interese comune.

Segmentare bazată pe comportamentul de cumpărare

Clienți noi

Trimite-le un email de bun venit cu o scurtă introducere a brandului, împreună cu un cupon de reducere pentru prima achiziție. Include recomandări de produse populare.

Clienți repetitivi

Oferă acces la un program de loialitate care include puncte, reduceri și oferte exclusive. Trimite emailuri cu produse recomandate bazate pe istoricul lor de cumpărături.

Clienți inactivi

Trimite un email „Ne-ai lipsit” cu un discount special pentru a-i motiva să revină pe site. Include un sondaj scurt pentru a înțelege de ce nu au mai cumpărat și ce ai putea îmbunătăți.

campanii email marketing

Personalizare bazată pe interese

Interese în îngrijirea pielii

Creează și trimite conținut educativ cu privire la rutine de îngrijire a pielii, cu recomandări personalizate de produse pentru diferite tipuri de piele.

Interese în machiaj

Oferă tutoriale video de machiaj și look-uri create cu produsele magazinului, împreună cu linkuri directe către produsele utilizate.

Personalizare și segmentare bazată pe evenimente speciale

Zile de naștere

Trimite emailuri automate cu urări de ziua de naștere și un cupon special de reducere valabil în luna nașterii lor.

Sărbători și aniversări

Pentru sărbători precum Crăciunul sau Ziua Femeii, segmentează clienții în funcție de comportamentul lor de cumpărături anterioare în aceeași perioadă și trimite sugestii personalizate de cadouri.

2. Conținut de valoare

Să alegem nișa de magazine online care comercializează produse pentru activități în aer liber și camping în România. Poți furniza ghiduri practice, sfaturi despre echipamente, știri despre produsele sau serviciile tale, sau chiar povești inspiraționale ale clienților. 

Pentru a păstra interesul abonaților, conținutul relevant și captivant în promovare prin email în România va încuraja deschiderea și interacțiunea cu emailurile trimise.

Ghiduri și sfaturi pentru activități în aer liber

Crează și trimite emailuri periodice care includ ghiduri pas cu pas pentru diverse activități în aer liber, cum ar fi „Cum să alegi cortul perfect pentru drumeții” sau „Cele mai bune trasee de drumeție din România”. Însoțește-le cu recomandări de produse specifice de pe site.

Povești de succes ale clienților

Solicită feedback și povești de la clienții care au folosit produsele tale în excursiile sau aventurile lor. Include-le în emailuri, împreună cu fotografii sau videoclipuri. 

continut email

Recomandări sezoniere și de sărbători

Adaptează conținutul emailurilor la sezonul curent sau la sărbătorile apropiate. Înainte de vară, trimite un ghid „Must-have pentru campingul de vară” sau, înainte de sărbătorile de iarnă, „Top cadouri pentru iubitorii de aventură în aer liber”. 

Workshop-uri și evenimente

Anunță și invită abonații la evenimente online sau fizice pe care le organizezi, cum ar fi workshop-uri pe teme de outdoor, întâlniri cu ghizi montani sau prezentări de echipamente noi. 

Newslettere tematice

Crează serii de newslettere tematice care să acopere diverse aspecte ale vieții în aer liber, de la supraviețuire, la observarea stelelor și fotografia de peisaj. Include sfaturi, recomandări de produse și chiar provocări sau concursuri pentru abonați.

3. Optimizare pentru dispozitive mobile

Să luăm în considerare nișa de magazine electronice din România specializată în articole de casă și decorațiuni. Aceasta este ideală ca exemplu, deoarece aspectul vizual al produselor joacă un rol crucial în deciziile de cumpărare.

Proiectează emailuri responsive, care să se adapteze perfect la orice dispozitiv și dimensiune a ecranului. Folosește fonturi mari, butoane ușor de apăsat și păstrează un design simplu pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului pe dispozitivele mobile.

Emailuri responsive

Utilizează platforme de email marketing care oferă template-uri responsive, care se adaptează automat la dimensiunea ecranului pe care sunt vizualizate.

Imagini de înaltă calitate, dar optimizate

Selectează imagini de înaltă calitate, dar asigură-te că acestea sunt optimizate pentru web. Utilizează instrumente online pentru a reduce dimensiunea fișierelor de imagine, menținând în același timp claritatea și calitatea acestora. 

Navigație simplificată și apeluri la acțiune clare

Proiectează emailurile cu o structură clară și simplă, folosind butoane mari de apel la acțiune (CTA) și linkuri ușor de apăsat. Este important să direcționezi clienții rapid către paginile de produs sau categorii specifice.

email marketing

Testarea pe diverse dispozitive și platforme de email

Înainte de a trimite o campanie, testează emailurile pe diferite dispozitive (Android, iOS) și în diverși clienți de email (Gmail, Outlook, Yahoo! Mail) pentru a identifica și corecta eventualele probleme de afișare. 

4. Automatizări și funnel-uri de email

Să analizăm un magazin online din România specializat în echipamente sportive. Această piață este vastă și oferă numeroase oportunități pentru utilizarea automatizărilor și a funnel-urilor de email.

În contextul unor strategii de email marketing pentru piața românească, crează serii de emailuri automate, care să fie declanșate de acțiuni specifice ale utilizatorilor (abonarea la newsletter, abandonul coșului de cumpărături sau finalizarea unei achiziții). Folosește funnel-uri de email pentru a ghida potențialii clienți prin procesul de cumpărare, oferindu-le informații relevante și oferte la momentul oportun.

Funnel de email pentru nou-veniți

 • Trimite un email de bun venit imediat ce un nou client se înscrie la newsletter. Include un cupon de reducere pentru prima comandă.
 • În zilele următoare, trimite o serie de emailuri educative care prezintă diferite categorii de echipamente, sfaturi pentru alegerea echipamentului potrivit și recomandări personalizate bazate pe interesele exprimate la înscriere.
 • După aproximativ o săptămână, solicită feedback privind experiența lor pe site și produsele care i-au interesat.

Funnel de abandonare a coșului

 • La 24 de ore după abandon, trimite un email de reminder, arătându-le exact ce au lăsat în coș și oferindu-le un link direct pentru finalizarea cumpărăturii.
 • Dacă nu reacționează la primul email, trimite un al doilea email după 48 de ore, cu un mic discount sau livrare gratuită dacă finalizează comanda în următoarele 24 de ore.

Funnel de fidelizare

 • Oferă puncte de loialitate pentru fiecare achiziție, pe care clienții le pot folosi pentru discounturi la cumpărături viitoare. Trimite actualizări periodice privind numărul de puncte acumulate.
 • Oferă clienților fideli acces anticipat la vânzări și produse noi, precum și invitații la evenimente speciale (online sau fizice) legate de echipamentele sportive.

Funnel de reactivare

 • Identifică clienții care nu au făcut achiziții în ultimele 6 luni.
 • Trimite un email personalizat clienților inactivi, întrebându-i despre motivele inactivității și oferindu-le un discount special dacă revin.
 • Pentru cei care nu răspund la emailul de reactivare, continuă să le trimiți emailuri periodice cu noutăți privind produsele și ofertele, pentru a-i readuce la magazin.
campanii newsletter

5. Testare A/B și analiză

În contextul unui magazin eCommerce din România specializat în produse de tehnologie și electronice, care este extrem de dinamică și competitivă, utilizarea testării A/B și a analizei devine crucială.

Implementează teste A/B în emailuri de marketing în România pentru a experimenta cu liniile de subiect, apelurile la acțiune, designul și tipurile de conținut. Astfel vei identifica ce atrage cel mai bine atenția publicului tău. Analizează performanța campaniilor de email marketing, urmărind ratele de deschidere, click-through, conversie și dezabonare.

Testare A/B pentru linii de subiect

 • Crează două versiuni ale liniei de subiect pentru următoarea campanie de email. De exemplu, o variantă poate fi mai directă („Noua gamă de laptopuri este aici!”), iar cealaltă mai misterioasă sau provocatoare („Descoperă laptopul care îți va schimba modul de lucru…”).
 • Împarte lista de emailuri în două grupuri aleatoare și trimite fiecare variantă unui grup.
 • Urmărește care dintre cele două linii de subiect are cea mai mare rată de deschidere și utilizează această informație pentru a optimiza liniile de subiect în campaniile viitoare.

Testare A/B pentru designul emailului

 • Crează două designuri diferite pentru email – unul bazat pe text și altul cu accent pe imagini și butoane de acțiune (CTA).
 • Trimite fiecare versiune unui grup diferit din lista de emailuri.
 • Analizează ratele de click-through și conversie pentru a determina care design este mai eficient. Ia în considerare și timpul petrecut citind emailul, dacă această metrică este disponibilă.

Analiza comportamentului destinatarilor

 • Utilizează instrumente de email marketing pentru a urmări acțiunile destinatarilor, cum ar fi deschiderea emailurilor, click-urile pe linkuri, și conversiile.
 • Identifică modele în comportamentul destinatarilor (de exemplu, care produse sau oferte atrag mai mult interes) și folosește aceste informații pentru a segmenta și mai mult lista de emailuri.
 • Personalizează conținutul emailurilor pe baza intereselor și comportamentului observat pentru a îmbunătăți relevanța și eficacitatea campaniilor viitoare.
email newsletter

Implementarea unui plan eficient de email marketing în România este un factor crucial pentru creșterea vânzărilor în mediul electronic.

Pentru a pune în practică strategiile descrise și a începe să obții rezultate, îți recomandăm să:

 • Analizezi și să adaptezi strategia de email marketing în funcție de nevoile și caracteristicile specifice ale publicului tău țintă.
 • Implementezi un sistem de urmărire și analiză a performanței campaniilor pentru a identifica și valorifica oportunitățile de îmbunătățire.
 • Menții o comunicare constantă și autentică cu clienții, oferindu-le conținut valoros și relevanță pentru nevoile lor.
 • Explorezi noi tehnici și instrumente disponibile în domeniul email marketingului pentru a fi mereu în pas cu evoluția pieței.

Prin implementarea acestor practici și abordări, îți vei optimiza strategia de email marketing și vei maximiza potențialul de creștere a vânzărilor în mediul online din România.  

Iar dacă ai nevoie de servicii email marketing pentru a-ți atinge obiectivele, ROI Agency este aici să preia frâiele și să te ajute să obții rezultate remarcabile.

Pentru a începe să-ți optimizezi campaniile de email marketing și să te bucuri de rezultatele lor, nu ezita să ne contactezi!

Telefon: 0771 684 907.

Cum putem să îmbunătățim performanța magazinului tău online?

Hai să stabilim o întâlnire reală sau virtuală!